'Het compressiegeheim van Jan Sloot ontrafeld'

Facebook Twitter LinkedIn Translate Favorites More Services

Gepubliceerd: Vrijdag 15 augustus 2008
Auteur: Maarten Hell

Een ict-journalist zegt de legendarische compressiemethode voor video's van Jan Sloot te hebben gereconstrueerd. Oud-investeerder Pieper doet de onthulling af als 'onzin'.

Op basis van de octrooiaanvraag van Sloot en een oud interview met Roel Pieper stelt journalist Henny van der Pluijm in vakblad De Ingenieur dat de compressiemethode van Sloot goed is na te bootsen.

Wonderapparaat
Het 'Geheim van Jan Sloot' was eind jaren negentig van de vorige eeuw een revolutionaire methode waarmee elektrotechnicus Sloot videobestanden één miljoen keer zou kunnen verkleinen. Een groep investeerders onder leiding van Roel Pieper zag er brood in en financierde de verdere ontwikkeling van het wonderapparaat. De onderneming liep spaak toen Sloot in 1999 om het leven kwam. Het geheim van de uitvinding, waardoor een film van negentig minuten op een klein geheugenchipje zou passen, nam Sloot mee in zijn graf.

Journalist Eric Smit publiceerde een boek De Broncode, over de kwestie, en een film over Sloot en z'n vinding is in de maak.

Databank met beeldblokken

In De Ingenieur schrijft Van der Pluijm dat Sloot gebruik maakte van een databank met 'beeldblokken', zoals stukken blauwe lucht. Die blokken sloeg hij op in snelle geheugenchips, zodat het apparaat bij het comprimeren van films met blauwe lucht alleen maar een korte verwijzing dient op te slaan naar die beeldblokken. Deze nemen weinig geheugen in beslag, zodat het ophalen van de gecomprimeerde beelden veel sneller kon gaan dan bij bestaande compressietechnieken. Bovendien kan de databank dan voor meerdere (film-)bestanden worden aangeroepen.


Pieper ontkent
Op Tros Online onthulde Van der Pluijm dat Sloot zelf beweerd heeft dat zijn uitvinding een 'verkleiningsmethode' met een factor van 8 van bestaande bestaande methoden kon bieden. Uitgaande van mpg zou dat een verkleiningsfactor van ongeveer 250 betekenen; aanzienlijk minder dan de factor 2 miljoen die destijds de ronde deed. Van der Pluijm zet overigens ook vraagtekens bij de praktische bruikbaarheid van de Slootvinding.

Opmerkelijk is verder dat De Ingenieur ook bericht dat voormalig investeerder Roel Pieper inmiddels aan een nieuwe versie van de methode-Sloot werkt. Desgevraagd liet Pieper Het Parool echter weten dat er "niets waar is van het hele verhaal" in het vakblad. Ook ontkent hij betrokken te zijn bij het nieuwe project.