Bedrijf Roel Pieper mislukt door sterfgeval

Facebook Twitter LinkedIn Translate Favorites More Services

Gepubliceerd: Vrijdag 26 januari 2001
Auteur: de Webwereld-redactie

Roel Pieper is een miljoen kwijtgeraakt aan een 'revolutionaire uitvinding', nadat de uitvinder overleed aan een hartaanval.

Dat schrijft het blad Quote. In een artikel wordt uit de doeken gedaan hoe Pieper geld investeerde in een uitvinding die de computerbranche op zijn kop zou zetten. Dezelfde vinding werd door Philips, waar Pieper op dat moment werkte, afgewezen.

De uitvinding was van de elektrotechnicus Jan Sloot. Hij zou een coderingssysteem hebben ontwikkeld waarmee het mogelijk zou zijn om beeld- en geluidsbestanden met een factor 2 miljoen te comprimeren. Met de vinding van Sloot zou het mogelijk zijn om alle films die ooit zijn gemaakt, op één cd te zetten. Bij presentaties gebruikte Sloot een witte smartcard met een 64 kilobyte chip. Op de smartcard stonden 16 volledige speelfilms.

Pieper, die door de uitvinder was uitgenodigd vanwege zijn positie bij Philips, was diep onder de indruk van de uitvinding. "'Ik kom voor jullie werken', zei hij en hij was nog niet uitgesproken of zijn veeleisende voorstel voor een optiepakket lag al op tafel", vertelt een aanwezige in Quote. Op 1 juni 1999 vertrok Pieper bij Philips, vlak daarna trad hij officieus als CEO in dienst bij het bedrijf dat de uitvinding zou exploiteren.

In de zomer van 1999 gingen Pieper, Sloot en enkele anderen met de uitvinding langs investeerders in binnen- en buitenland. ABN Amro was als eerste bereid het vereiste kapitaal in te leggen. Voor 50 miljoen gulden zou ABN Amro een belang van 4 procent krijgen in het bedrijf, The Fifth Force.
 
Twee dagen nadat de bank had toegezegd geld in de ontwikkeling van de vinding te steken, overleed Sloot echter aan een hartaanval. Hij neemt de technologie mee in zijn graf. Zelfs detectives hebben niet kunnen achterhalen waar de elektrotechnicus de broncode voor zijn vinding bewaarde.

Het lijkt overigens twijfelachtig dat met de uitvinding bestanden inderdaad 2 miljoen keer verkleind konden worden. Met MPEG 4, de beste compressiemethode van dit moment, kan de omvang van beeld- en geluidsbestanden zo'n 8 keer worden beperkt.