Uitvinder neemt kapitale vondst mee in het graf

Door TACO SLAGTER
 
zaterdag 24 feb. 2001
Facebook Twitter LinkedIn Translate Favorites More Services
  UTRECHT - De uitvinding had de computerwereld op zijn kop kunnen zetten. De uitvinder zelf, de 54-jarige Jan Sloot uit Nieuwegein, was door kenners voorspeld dat hij de rijkste man ter wereld zou worden. Voormalig Philips-topman Roel Pieper dacht goud te hebben aangeboord.

Maar de kapitale uitvinding is verdwenen. Door Jan Sloot anderhalf jaar geleden meegenomen in zijn graf. Hij stierf onverwacht aan een hartaanval. Sloot ontwikkelde een techniek die de distributie van videobeelden op internet duizend keer zou versnellen. Hij bewaarde de broncode van zijn vinding angstvallig in een kluis. Maar niemand weet welke kluis.

Sindsdien worden de nabestaanden van Sloot gekweld door vragen waarop ze maar geen antwoord kunnen vinden. Waar is de broncode voor dat revolutionaire digitale opslagsysteem die vele miljarden guldens waard zou zijn? Heeft de uitvinder die zelf vernietigd? Of is er iemand mee aan de haal gegaan? De rijkweidte van de uitvinding is duizelingwekkend. Alle films die ooit zijn uitgebracht zouden hiermee op één cd-rom samengeperst kunnen worden.

Geen wonder dat investeerders in de rij stonden. Roel Pieper, groot geworden in de it-sector in de Verenigde Staten, was laaiend enthousiast. Hij bood direct aan om bij Sloot in dienst te treden. Hij nam meer kapitaalkrachtige investeerders mee, zoals de ABN Amrobank. Er werd een bedrijf opgericht met de illustere naam The Fifth Force, dat de weg naar het walhalla van de it-industrie in het Amerikaanse Sillicon Valley zou openleggen.

Volgens Leo Mierop, goede vriend van Sloot, moeten sommige investeerders hebben geweten waar de broncode lag. 'Die mensen waren bereid veel geld te investeren. Reken maar dat die waarborgen hebben geëist over die broncode.'

In het maandblad Quote wordt beschreven hoe enthousiast Pieper was over de vinding van Sloot. Hij schatte de marktwaarde op meer dan 250 miljard gulden. Kort voor zijn onverwachte vertrek bij Philips treedt Pieper bij Sloot in dienst. Quote suggereert dat hiermee zijn plotselinge vertrek bij Philips is verklaard.

Volgens Pieper was Philips niet geïnteresseerd in de vinding van Sloot. In NRC Handelsblad zegt hij dat Carel Jan van Driel, hoofd van Philips Research, de uitvinding had afgewezen. 'Ik heb het Philips drie keer aangeboden. Maar Carel van Driel zag de technologie niet zitten'. Daarentegen citeert Quote Van Driel die met grote zekerheid beweert dat Pieper zelf 'die beslissing heeft genomen'. Het hoofdkwartier van Philips in Amsterdam weigerde gisteren op de tegenstrijdige uitspraken commentaar te geven.

Leo Mierop is woedend over de uitspraken van Pieper, die ook nog stelt dat de techniek van Sloot inmiddels is 'verouderd' en dat de Nieuwegeiner voor het coderingssysteem 'nog geen patent had kunnen krijgen', omdat het nog niet voltooid was.

'Het is schofterig wat hij suggereert,' zegt hij hoorbaar kwaad door de telefoon. 'We zijn in de zomer van 1999 naar Amerika gevlogen en hebben de uitvinding aan de wereldtop op it-gebied getoond. Daar was Pieper bij. Computer Associates en gerenommeerde investeerders als Tom Perkins waren razend enthousiast. Perkins zei zelfs tegen Sloot: 'Jij wordt de rijkste man op aarde'. Maar ook de ABN Amro toonde zich bereid carte blanche te geven voor investeringen in het project.'

Volgens Mierop is de bewering van de voormalige Philips-topman over het patent ook een 'aperte leugen'. 'We hebben tot 2018 patent gekregen,' zegt hij.

In elk geval had Sloot alle reden tegenover wie dan ook wantrouwend te blijven. Mierop omschrijft hem als een aimabele, zeer intelligente man, vaak verstrooid als een professor, maar zeer op zijn hoede voor kapers. Altijd hield hij het 'kastje' - vijf pakjes sigaretten groot - met de geheimen angstvallig in zijn buurt. Slechts één keer, aldus Quote, gaf hij het uit handen. Uitgerekend aan Pieper die er in Silicon Valley weer de boer mee op ging. Volgens zoon Ben Sloot waren er pogingen ondernomen het apparaatje open te breken. De lak waarmee zijn vader het kastje had verzegeld, was beschadigd. Sloot senior stelde vast dat er computerapparatuur op was aangesloten.

Op de algemene begraafplaats van Nieuwegein ligt een man die wellicht ooit nog eens postuum de Nobelprijs voor Natuurwetenschappen toegekend zal krijgen. Maar dan moet wel eerst de geheime 'sleutel' boven water komen die volgens deskundigen de computerwereld op zijn kop zal zetten.