.


De
Humanistische Omroep heeft een tweedelige radiodocumentaire
uitgezonden over een van de meest fascinerende gebeurtenissen van de afgelopen jaren.
Facebook Twitter LinkedIn Translate Favorites More Services

 
dinsdag 14 oktober 2003 16:00, 747 AM
woensdag 15 oktober 2003 00:02, Radio 1

De broncode (1)


Alles draait in ‘De Broncode’ om de uitvinding van de 54 jarige elektrotechnicus Jan Sloot uit Nieuwegein. Hij ontwikkelt eind jaren negentig een techniek die de distributie van videobeelden op internet duizend keer versnelt. Sloot houdt de vinding geheim en bewaart de noodzakelijke broncode in een kluis. Met hulp van voormalig Philips-topman Roel Pieper krijgt hij werelds belangrijkste investeerders enthousiast. Maar de uitvinder kan maar kort van zijn erkenning genieten. Hij krijgt een hartaanval en neemt het geheim van zijn technologie mee in zijn graf. De sleutel tot onmetelijke rijkdom is eensklaps verloren. Of is er iemand met de vinding vandoor?  Programmamaker Kees Wieringa werd op het spoor gezet door Quote-redacteur Eric Smit.

Met behulp van Roel Pieper demonstreert Sloot zijn vinding in de Verenigde Staten. De Amerikanen zijn wildenthousiast. Een van de belangrijkste investeerders op dit gebied, Tom Perkins, voorspelt dat Sloot één van de rijkste mensen ter wereld zal worden. Twee dagen erna sterft Sloot echter aan een hartaanval. Het gezelschap van investeerders is op dat moment zeer divers: een keukenhandelaar, een projectontwikkelaar tevens campingeigenaar, 'n grootinvesteerder en Roel Pieper. In ‘De Broncode’ komen ze allemaal aan het woord, ook over hun motivatie om zoveel geld in dit project te steken. Ook zoon Ben komt 't woord. Hij vertrouwt de dood van zijn vader niet, maar kan niets bewijzen. Alle ingrediënten voor een spannende  'krimi' lijken voor handen. Programmamaker Wieringa vraagt zich ondertussen af of het mogelijk is om met een enkele vinding 'alles' tebereiken of dat dat per definitie tot 'niets' leidt.

Samenstelling: Kees Wieringa

In Deel 1 komt ‘de uitvinder en zijn vinding’ aan de orde. Deel 2, dat de volgende week wordt uitgezonden, gaat vooral over ‘de  onweerstaanbare aantrekkingskracht van het grote geld’.
 

 
dinsdag 21 oktober 2003 16:00, 747 AM
woensdag 22 oktober 2003 00:02, Radio 1

De broncode (2)


Alles draait in ‘De Broncode’ om de uitvinding van de 54-jarige elektrotechnicus Jan Sloot uit Nieuwegein. Hij ontwikkelt eind jaren negentig een techniek die de distributie van videobeelden op internet duizend keer versnelt. Sloot houdt de vinding geheim en bewaart de noodzakelijke broncode in een kluis. Met hulp van voormalig Philips-topman Roel Pieper krijgt hij werelds belangrijkste investeerders enthousiast. Maar de uitvinder kan maar kort van zijn erkenning genieten. Hij krijgt een hartaanval en neemt het geheim van zijn technologie mee in zijn graf. De sleutel tot onmetelijke rijkdom is eensklaps verloren. Of is er iemand met de vinding vandoor. Programmamaker Kees Wieringa werd op het spoor gezet door Quote-redacteur Eric Smit.

Sloot demonstreert zijn vinding met behulp van Roel Pieper in de Verenigde Staten. Een van de belangrijkste investeerders op dit gebied, Tom Perkins, voorspelt dat  Sloot één van de rijkste mensen ter wereld wordt.Twee dagen daarna sterft Sloot echter aan een hartaanval. Het gezelschap van investeerders is op dat moment zeer divers: een keukenhandelaar, een projectontwikkelaar tevens campingeigenaar, een grootinvesteerder en Roel Pieper. In ‘De Broncode’ komen deze allemaal aan het woord, ook over hun motivatie om zoveel geld in dit project te steken. De zoon van Jan Sloot, Ben, vertrouwt de dood van zijn vader niet, maar kan niets bewijzen. Alle ingrediënten voor een spannende 'krimi' lijken voor handen.Programmamaker Wieringa vraagt zich ondertussen af of het mogelijk is om met een enkele vinding 'alles' te bereiken of dat dat per definitie tot 'niets' leidt.

Samenstelling: Kees Wieringa

In Deel 1 dat vorige week is uitgezonden komt ‘de uitvinder en zijn vinding’ aan de orde. Deel 2 gaat vooral over ‘de onweerstaanbare aantrekkingskracht van het grote geld’.
 

Originele bron: Humanistische Omroep 2003