Forum: De Broncode (104 topics)  
Topic: De dubbele agenda van Pieper  
tijmen
8-11-2004 21:37:00
Vol verbazing heb ik het boek gelezen.
Met name de dubbele agenda van Pieper fascineert mij.
Pieper is een zakenman die over lijken gaat.
De dubbele agenda blijkt al een beetje tijdens de gang van zaken tussen Pieper, Sloot en de Vinding en Philips.
Het is uiterst vreemd dat een bestuurder van een groot bedrijf dit bedrijf niet zover kan krijgen langer interesse te tonen in een dergelijke vinding dan een paar maanden. Dit is zeker vreemd als je ziet dat de betreffende bestuurder wel degelijk veel interesse voor de vinding had. Dit blijkt met name uit het privé contact met het team van sloot tijdens zijn periode als bestuurder van Philips.
Stel, al stond Philips niet te trappelen, dan nog kan niemand mij wijs maken dat een multinational die zo onder de indruk lijkt te zijn van de tests de interesse na een klein aantal tests al verliest. Een multinational als Philips zal bij de minste hoop (en uit de reacties op de tests was die er) proberen tot een overeenkomst te komen.

Het volgende punt van de dubbele agenda vind ik in de domeinnaamregistratie.
Uit het boek blijkt dat op 5 juni 1999 in de vergadering van Dipro BV de naam van de vinding wordt omgedoopt tot Fifthforce. Voor een vinding als deze in natuurlijk een internetsite vereist.
Op 14-07-1999 is de domeinnaam www.fifthforce.nl, www.fifthforce.net en www.fifthforce.org vastgelegd door dhr. Bicker NAMENS Dipro BV. Dit is ruim een maand NADAT de vergadering van Dipro BV heeft ingestemd met de naamswijziging.
Echter, op 29-05-1999 is de het domein www.fifthforce.com al geclaimd door Roel Pieper, dit domein is NIET GECLAIMD NAMENS Dipro BV, maar gewoon, OP PERSOONLIJKE TITEL van Pieper. Hij heeft dit domein dus ongeveer een week VOORDAT hij de naam in de vergadering voorstelde op eigen titel geclaimd. Stel dat de uitvinding een succes was geworden onder deze naam, dan was een dergelijke domeinnaam heel erg veel geld waard geworden.
Pieper was op dat moment al 9 dagen CEO van Dipro. Als hij het echt zo goed voor had gehad met het bedrijf had hij het domein wel geclaimd namens het bedrijf.....

Tot slot zou ik het interessant vinden om van anderen te horen in hoeverre zij denken dat de "verwarde man" die in de tuin van Pieper zijn vrouw en Pieper zelf verwonden, ook daadwerkelijk impulsief en verward handelde.
Volgens mij zijn er veel mensen die belang hadden bij het uit de weg ruimen van Pieper.
Vreemd is ook dat de dader eerder al op het terrein van Pieper was gesignaleerd. Toen is hij na een waarschuwing vertrokken. Een verwarde impulsieve man komt dan niet weer terug...
Ook is het vreemd dat als dhr. Pieper een vreemde man in de tuin ziet, hij geen aangifte doet...
Het hij nog meer te verbergen?

Ik hoop op reacties.
 
 
MartinKnol
9-11-2004 4:51:00
Tijmen,
goed stukje aanvullende informatie! Ik denk dat Eric Smit in zijn boek ook heel goed op een diplomatieke/tactische manier heeft laten doorschemeren dat wat hem betreft de heer Pieper niet deugt en dat er tal van redenen zijn om er het jouwe van te denken, zonder dat hij hem op welk moment dan ook direct beschuldigd heeft van nastreven van eigen belang en over lijken gaan etc.. knap gedaan Eric!

Het lijkt me dat bijna iedereen die er neutraal en met goed verstand naar kijkt, op basis van het boek, de documentaires op tv en de informatie op internet tot de conclusie zal komen dat Pieper 1 belang vanaf zijn studietijd heeft nagejaagd en dat is om een grote speler en persoonlijkheid te worden binnen de high-tech sector en een vermogen voor zichzelf te verdienen. Je moet toegeven dat hij specifieke kwaliteiten heeft en daar ook een heel eind mee gekomen is. In hoeverre dat proces oneerlijk of onrechtvaardig is gegaan is deels subjectief: ieder heeft daar zijn eigen gevoel bij!

Het feit dat Pieper niet heeft willen meewerken aan de tot standkoming van het boek heeft ook niet echt geholpen om de verdachtmakingen jegens hem te verzachten: zo staat in het boek dat Pieper pertinent tegen het bewaken was van het huis van Sloot, terwijl ieder weldenkend mens het er roerend mee eens zou zijn dat een miljardenvinding best een paar bewakers kan gebruiken. Dat geeft aan dat hij inderdaad een verborgen agenda had! Hij wist misschien toen al waar het werkende (was het wel een echt werkende?) kastje was en waar de stapels papieren die de beschrijving zouden moeten zijn, opgeborgen waren.

Al met al is het erg misterieus allemaal en terugkijkend op de hele gang van zaken kan ik er nog steeds niet bij dat een man van het kaliber Pieper enerzijds zijn hele toekomst en reputatie op het spel zette om een niet bewezen uitvinding te gaan ontwikkelen en anderzijds zo amateuristisch bezig is geweest om zo slordig met de beginselen van zijn miljardenbedrijf om te springen.
 
tijmen
9-11-2004 9:52:00
MartinKnol,

Ik heb inderdaad ook stil gedaan bij de passage uit het boek. Tevens is het vreemd dat Pieper niet vreemd reageerde toen Jan Sloot was overleden. En dat hij niet helemaal paranoia werd toen de dochter was JS de beveiliging om de tuin had geleid met het overhevelen van ordners naar een auto achter palen. Als Pieper echt niets had, zou hij hier veel agressiever op hebben gereageerd.
Tot slot is het natuurlijk ook vreemd dat iedereen instemde met autopsie, maar Pieper dit uit de hoofden wist te praten. Ook hier geldt dat als Pieper nog niets had en bang was dat er iets gestolen zou worden, hij heel anders zou reageren.

 
 
prblom
9-11-2004 11:09:00
Naar mijn persoonlijke mening heeft RP al zijn hele leven een dubbele agenda gehad. Van af het eerste begin heeft RP zich willen meten met de grote visionairs op het gebied van de IT, zoals Bill Gates, Steve Jobs en Larry Ellison. Deze wens maakte hem volledig blind voor de realiteit. De vinding (tussen aanhalingstekens) van JS zag hij als de ultime mogelijkheid om ook in het rijtje van eerder genoemden opgenomen te worden. De dubbele agenda kenmerkte zich volgens mij met name in het feit dat hij telkens maar korte tijd met iets bezig was , zodra hij zelf in de gaten kreeg dat zijn doel ( om de grote IT goeroe te worden) niet ging lukken , besloot hij weer tot een andere
bezigheid. Naarmate de wereld steeds meer aan zijn werkelijke capaciteiten (zowel technisch als commercieel) ging twijfelen werden zijn bezigheden alsmaar twijfelachtiger. Ook al zou de helft van wat in de Broncode beschreven wordt op onjuiste gronden gebaseerd zijn , dan blijft toch de rol van RP toch uiters dubieus en alleen maar verklaarbaar door het feit dat hem maar een doel voor ogen stond, de grootste en belangrijkste zijn. Inmiddels is het hem nu ook duidelijk geworden dat een ander binnen de IT sector niet meer haalbaar is. Uit de media is echter gebleken dat hij zich nu gaat richten op de politiek, wellicht denkt hij met de huidige politieke situatie, dat daar wat te bereiken is. Denk wel dat mensen met een dubbele agenda juist in de poltiek een levensgroot gevaar kunnen vormen voor de samenleving.