De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » do 23 dec 2010, 18:50

From: Niccion

13 september 2004 - Op 11 juli 1999 overleed Jan Sloot, één dag voor hij zijn uitvinding, 'de broncode', tot in detail contractueel zou vastleggen. Moord, zelfmoord of een ongelukkig toeval? Jan Sloot, een elektrotechnicus uit Utrecht, deed de uitvinding van de eeuw: een datacodering waarmee een aantal films op een minieme chip opgeslagen kunnen worden. Doorgebroken is de uitvinding niet. De precieze werking nam Sloot mee zijn graf in.
Vorige week verscheen het boek 'De Broncode' over het mysterie, geschreven door Eric Smit. Het draait in het boek vooral om de rol van Roel Pieper. Als Philips-bestuurslid kreeg hij het Sloot Digital Coding System aangeboden en wees het af. Na zijn ontslag bij Philips ging hij er met een persoonlijke investering van het exploitatiebedrijf FifthForce, mee door. Het door Smit als 'dubbel spel' bestempelde relaas wordt door Pieper echter ontkent.
Netwerk reconstrueerde het 'adembenemende verhaal' en zond de tweedelige 'economische thriller' het afgelopen weekend uit. Wie de uitzendingen heeft gemist, of nogmaals wil zien, kan deel 1 en 2 via de website van Netwerk bekijken.





Bron: http://www.terdiscussie.nl/index.php?showtopic=4540
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Re: De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » di 28 dec 2010, 14:00

From: Niccion

Met veel interesse heb ik naar de uitzendingen van Netwerk gekeken. Het zou gaan om een nieuwe manier van het coderen van computers, maar zelf leek het me meer op een soort van compressie algorithme. In ieder geval kon film en geluid informatie 2 miljoen keer kleiner worden opgeslagen. Op een chipkaart van 64 kilobyte stonden naar verluid 16 speelfilms die in alle snelheden tegelijkertijd werden afgedraaid.

Het 1 en ander kwam op mij wel geloofwaardig over. Zou het hier werkelijk zijn gegaan om een briljante uitvinding of is het een luchtbel?
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Re: De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » do 30 dec 2010, 19:04

From: SterrenburG

Ik heb het ook gezien, het is een briljante uitvinding !
Het zal opduiken in andere cover wanneer het juiste moment er is.
'Made in U.S.A.' zal erop staan ;)
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Re: De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » di 04 jan 2011, 13:51

From: Elrond

Het Sloot Digital Coding System (soes) zou de wereld opschudden: een nieuw alfabet voor digitale informatieopslag dat niet langer meer gebruikmaakt van het binaire stelsel van nulletjes en eentjes, maar een veel efficientere methode hanteert. Het principe werkte ogenschijnlijk simpel. Net zoals er voor een stuk tekst maar een beperkt aantal karakters beschikbaar is, wordt een film uit een eindig aantal kleuren en geluiden opgebouwd. Al die basisgegevens werden in vijf algoritmes in vijf verschillende geheugens opgeslagen. Bij de opslag van films zou ieder algoritme een maximale omvang van 74 megabyte krijgen. In totaal dus 370 megabyte: de motor van de vinding. Het enige wat nodig was om die te starten was een passende sleutel. Sloot berekende voor iedere bladzijde van een boek, of ieder beeld van een film, een unieke code waarvan het geheel ook weer resulteerde in een unieke code. Die laatste code, de sleutel, nam slechts één kilobyte geheugen in beslag, ongeacht de lengte van de film of de dikte van het boek. Op één simpele chipkaart konden op die manier tientallen sleutels worden opgeslagen. Iemand zou bijvoorbeeld, tegen betaling, met een gsm binnen enkele seconden de sleutels van een aantal films kunnen verkrijgen om die thuis via een afspeler met de basisalgoritmes te bekijken. Een technologie kortom, met een onvoorstelbaar potentieel voor creatieve destructie. Alle geluidsdragende industrieen - cd, dvd, tape, diskette - zouden niet lang meer bestaan. Bedrijven die miljarden investeren in glasvezelnetwerken evenmin. Het aloude koperdraadje zou plotseling weer goud waard zijn. Hetzelfde geldt voor gsm. En wat te denken van alle denkbare vormen van consumentenelektronica die beeld en geluid of andere informatie voortbrengen? Niets zou hetzelfde blijven. Het bedrijf met de licenties op SDCS zou, zo stelde Roel Pieper handenwrijvend vast, honderden miljarden dollars waard zijn.

Sloot digital coding system
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Re: De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » vr 14 jan 2011, 16:53

From: Guest_Jeroen

Tja, als je te veel geld wil ben je de l*l. ;)
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Re: De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » vr 14 jan 2011, 16:54

From: SterrenburG

Wie zegt dat hij veel geld wou? Hij vond alleen iets prachtigs uit wat ook heel veel geld waard was/is.
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Re: De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » vr 14 jan 2011, 16:55

From: Forum-verslaafde

Vinding Jan Sloot 'absolute onzin'

--------------------------------------------------------------------------------

Door Chris Paulussen

Zaterdag 24 februari 2001. GELDROP - 'Absolute onzin' noemt Kees Schouhamer Immink de 'raadselachtige' uitvinding, waarmee tientallen films op een eenvoudige chip van 64 kilobyte zouden kunnen worden opgeslagen. Voor de oud-onderzoeker van het Natlab van Philips is het eerder een raadsel hoe Roel Pieper daar enkele miljoenen in heeft kunnen steken.

Immink heeft een groot aantal octrooien op zijn naam staan. Hij wordt internationaal erkend als een van de grootste deskundigen op het gebied van codeer-methodes voor cd en dvd. De verhalen over uitvinder Jan Sloot uit Nieuwegein heeft hij geïnteresseerd gevolgd. Veel meer dan amusementswaarde kent hij er niet aan toe.

Volgens zakenblad Quote zou Sloot een nieuwe methode hebben ontwikkeld voor het opslaan van digitale informatie. Het Sloot Digital Coding System zou het mogelijk maken om op één chipcard de codes op te slaan voor 64 volledige speelfilms. Daarmee zouden alle speelfilms die ooit zijn opgenomen op één cd kunnen.

In maart 1999 werd Pieper in zijn functie als Philips-bestuurder geconfronteerd met de 'uitvinding'. Natlab-onderzoekers zagen er geen brood in. Toen Pieper bij Philips opstapte ging hij zelf met Sloot verder. Er werd elf miljoen gulden in de exploitatie gestoken. De onderneming strandde door het plotselinge overlijden van Sloot in juli 1999. De broncode, die toegang zou moeten geven tot de 'revolutionaire' vondst, is nergens te vinden.

Immink kan wel lachen om het verhaal over de 'superchip' van Jan Sloot. Hij heeft 'voor de aardigheid' wat gegevens op een rijtje gezet. Het opslaan van een uur geluid van gsm-kwaliteit (mono) vergt al 5,85 megabyte (5.850 kilobyte). Een uur stereogeluid van MP3-kwaliteit neemt 45 megabyte in beslag en van CD-kwaliteit zelfs 540 megabite. Een uur video plus geluid van lage kwaliteit (MPEG1) beslaat 540 megabyte en van hoge kwaliteit (MPEG2) 3.240 megabyte.

'Wij vakmensen zijn al blij met een winst van een procent of minder bij de opslag van digitale informatie', zegt de Geldroppenaar, die sinds zijn vertrek bij Philips parttime hoogleraar is in Essen. 'Een factor 2 zou nog geloofwaardig zijn, maar een factor 2 miljoen is onmogelijk.'

'Dit is een serieus vak', voegt Immink er nog aan toe. Twee octrooien, die op naam staan van Sloot en eigendom zijn van dienst vroegere zakenpartner Jos van Rossem, heeft hij bekeken en zijn oordeel is vernietigend. De octrooien - verleend in 1997 en 1998 - zijn 'het papier niet waard waarop ze beschreven zijn'.

Factor 8

Immink wijst erop dat Sloot zelf in de octrooi-omschrijving een winst van 'slechts' een factor 8 claimt. Hij geeft een voorbeeld van hoe de uitvinder aan dat voordeel dacht te kunnen komen. 'Een televisiebeeld is opgebouwd uit lijnen. Als twee lijnen hetzelfde zijn, volstaat Sloot met één omschrijving daarvan. Maar dat principe wordt al jaren toegepast. Voor een octrooi moet aan drie belangrijke voorwaarden worden voldaan: nieuwheid, uitvindersgehalte en industriële toepasbaarheid. Deze octrooien bewijzen dat in Nederland nauwelijks nog een toetsing plaatsvindt en dat octrooi-aanvragen veel te gemakkelijk worden gehonoreerd.'

Immink zegt helemaal achter zijn oud-collega's van het Natlab te staan, die niets zagen in de vondst van Sloot. Hij acht het uiterst onwaarschijnlijk dat Sloot, die angstvallig - bijna paranoïde - over zijn uitvinding zou hebben gewaakt, meer in handen heeft gehad dan in de octrooien staat. Als dat wel zo is, heeft Pieper volgens Immink gezondigd tegen een 'gouden regel' van Philips. 'Bij Philips is het absoluut verboden om met 'buiten-uitvinders' te praten. Uitvinders die zich bij Philips melden - doorgaans bij de hoogste baas - krijgen een standaardbriefje waarin staat dat zij eerst een octrooi-aanvraag moeten indienen. Dat is ook goed, want zo voorkom je dat achteraf vervelende discussies ontstaan over eigendomsrechten.'

http://www.gids.nl/techno/sloot-twijfel.html.
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Re: De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » zo 16 jan 2011, 14:23

From: Reason

Niccion schreef:
Op een chipkaart van 64 kilobyte stonden naar verluid 16 speelfilms die in alle snelheden tegelijkertijd werden afgedraaid.

FF nadenken, hoe zat het ook alweer?

Één byte bestaat uit 8 bits. Dat zijn dus 8 eentjes of nulletjes. Dan bestaat een kilobyte uit 1024 nulletjes of eentjes. Daaruit volgt dat 64 kilobyte uit 65536 nulletjes en eentjes bestaat (toch?). Gedeeld dor 16 kom ik uit op 4096 eentjs of nulletjes voor één enkele speelfilm. Ervan uitgaande dat de speelfilm 90 minuten duurt, bestaat een hele minuut film uit slechts 45 eentjes of nulletjes.

Dat kan toch nooit!!

EDIT oeps ik zie dat indo iets soortgelijks heeft gepost.
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Re: De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » zo 16 jan 2011, 14:24

From: Elrond

Als ik het goed begrijp is het best mogelijk om zoiets heel klein te krijgen want je maakt voor een beeldlijn een bepaalt getal. Dat getal zoekt de computer dan op en dat staat voor een bepaalde combinatie van kleuren op die rij. Zo is het inprincipe zelfs mogelijk om een heel beeld met een getal weer te geven, alleen heb je dan wel een oneindig grote database nodig, en dat lijkt me dan eerder het probleem van deze vorm van compressie. In theorie is het best mogelijk om een film in een paar kb af te beelden, alleen heb je dan een database nodig waar praktisch te hele film al in staat.
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Re: De Broncode: uitvinding van de eeuw of luchtbel ?

Berichtdoor Johan1951 » di 18 jan 2011, 18:45

From: Guest_Jeroen

Elrond schreef:
Als ik het goed begrijp is het best mogelijk om zoiets heel klein te krijgen want je maakt voor een beeldlijn een bepaalt getal. Dat getal zoekt de computer dan op en dat staat voor een bepaalde combinatie van kleuren op die rij. Zo is het inprincipe zelfs mogelijk om een heel beeld met een getal weer te geven, alleen heb je dan wel een oneindig grote database nodig, en dat lijkt me dan eerder het probleem van deze vorm van compressie. In theorie is het best mogelijk om een film in een paar kb af te beelden, alleen heb je dan een database nodig waar praktisch te hele film al in staat.

Inderdaad, maar daar staat zoveel in dat je er ook een andere film mee kan bekijken.
Avatar gebruiker
Johan1951
 
Berichten: 3752
Geregistreerd: di 31 aug 2010, 17:04

Volgende

Keer terug naar TerDiscussie.nl (0305)

cron