Jan Sloot code

Jan Sloot code

Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » wo 03 nov 2010, 10:43

From: Yosh

Gisteren op Nova en Radio 1 nog twee documentaires gezien/gehoord over de beroemde code van Jan Sloot, waarmee hele films op enkele kilobytes (of in ieder geval heel klein) opgeslagen kunnen worden. Het verhaal achter de code is op zijn minst bizar. Roel Pieper en de grootste investeerders uit Silicon Valey hadden demonstraties van de uitvinding gezien en waren dol enthousiast. Pieper werd zelfs de CEO van het bedrijf "The Fifth Force" waarin de uitvinding werd ondergebracht. Er werd gesproken over een waarde van 100 miljard, en als de uitvinding waar was zou dat niet eens zo gek zijn.

Alle contracten waren getekend, maar een paar dagen voor het overhandigen van de broncode komt Jan Sloot te overlijden aan een hartaanval. Zijn zolderkamer, waar het volgens getuigen altijd een enorme chaos was, was enkele dagen later volledig opgeruimd en van de code is nooit iets vernomen. Het werkend apparaat waarmee de demonstraties zijn gegeven is 'in handen' van The Fifth Force, maar dat bedrijf is in een slaapstand gebracht.

Alles lijkt erop te wijzen dat de code werkte, zeer grote investeerders en Computer Associates (op MS na het grootste software bedrijf ter wereld) geloofden er blijkbaar in om gigantische bedragen te investeren. De startinvestering in dit bedrijf was de grootste investering die ooit als startkapitaal in een bedrijf is gestopt.....OOIT. Jan Sloot heeft 20 jaar aan zijn uitvinding gewerkt, en was een techneut pur sang. Hij was erg bang dat zijn uitvinding gestolen werd en heeft niet veel prijs gegeven. Het kan natuurlijk een hoax zijn geweest, maar daar lijkt de techneut Jan Sloot (na 20 jaar werk!) de man niet naar.

Ik geloof er in, maar waar is de code nu? Als de code werkte konden er mensen gigantisch rijk van worden. Maar het zou ook het einde van veel bestaande technieken betekenen. Er zijn dus ook veel bedrijven die bijzonder veel belang hadden bij het niet uitbrengen van de code. Waarom is er nooit onderzoek verricht naar de dood van Jan Sloot (op zo'n cruciaal moment) en waar zijn de spullen op het zonderkamertje in Nieuwegein gebleven....??

Bizar...
PS: Er is een boek over uitgekomen, volgens mij getiteld "De Broncode". Ga ik zeker kopen.




Bron: http://oxle.com/news.asp?news_id=1516
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Re: Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » wo 03 nov 2010, 10:45

From: MarcelG

D'r is al een aantal keer iets over gezegd, zelfs al vóór Jan Sloot's dood was dit een buzz...
Nu is het weer een hot item omdat 't boek uit is gekomen.
Het verhaal over Pieper is iets anders.
Als bobo bij Philips besloot hij dat er niet in geinvesteerd zou gaan worden. Echter, hij nam ontslag bij Philips, en richtte z'n eigen toko op om vervolgens weer met Sloot om tafel te gaan zitten.
En toen was Sloot ineens dood... :?

dus...
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Re: Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » wo 03 nov 2010, 10:45

From: Yosh

Klopt, Pieper's rol was op zijn minst dubieus toen hij bij Philips werkte. Maar meer bizar vind ik de werking van de code en de dood van de uitvinder. Er zullen veel bedrijven belang hebben gehad bij het NIET uitbrengen van de code...
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Re: Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » wo 03 nov 2010, 10:46

From: MarcelG

Inderdaad; en dát maakt zijn dood dus op z'n minst curieus.
De code zelf, die is toch helemaal niet beschikbaar ? Tenminste, dat dacht ik.
Misschien dat die zoon tóch stiekem nog wat heeft liggen....
Wáár is het prototype gebleven ? Dat is namelijk wel gedemo'd bij Philips ; dat staat als 'n paal boven water!

Tijd voor Peter R de Vries!
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Re: Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » wo 03 nov 2010, 10:54

From: MarcelG

Een paar artikels over de code zélf.

Door Chris Paulussen
Vinding Jan Sloot 'absolute onzin'
Zaterdag 24 februari 2001. GELDROP - 'Absolute onzin' noemt Kees Schouhamer Immink de 'raadselachtige' uitvinding, waarmee tientallen films op een eenvoudige chip van 64 kilobyte zouden kunnen worden opgeslagen. Voor de oud-onderzoeker van het Natlab van Philips is het eerder een raadsel hoe Roel Pieper daar enkele miljoenen in heeft kunnen steken.

Immink heeft een groot aantal octrooien op zijn naam staan. Hij wordt internationaal erkend als een van de grootste deskundigen op het gebied van codeer-methodes voor cd en dvd. De verhalen over uitvinder Jan Sloot uit Nieuwegein heeft hij geïnteresseerd gevolgd. Veel meer dan amusementswaarde kent hij er niet aan toe.

Volgens zakenblad Quote zou Sloot een nieuwe methode hebben ontwikkeld voor het opslaan van digitale informatie. Het Sloot Digital Coding System zou het mogelijk maken om op één chipcard de codes op te slaan voor 64 volledige speelfilms. Daarmee zouden alle speelfilms die ooit zijn opgenomen op één cd kunnen.

In maart 1999 werd Pieper in zijn functie als Philips-bestuurder geconfronteerd met de 'uitvinding'. Natlab-onderzoekers zagen er geen brood in. Toen Pieper bij Philips opstapte ging hij zelf met Sloot verder. Er werd elf miljoen gulden in de exploitatie gestoken. De onderneming strandde door het plotselinge overlijden van Sloot in juli 1999.
De broncode, die toegang zou moeten geven tot de 'revolutionaire' vondst, is nergens te vinden.

Immink kan wel lachen om het verhaal over de 'superchip' van Jan Sloot. Hij heeft 'voor de aardigheid' wat gegevens op een rijtje gezet. Het opslaan van een uur geluid van gsm-kwaliteit (mono) vergt al 5,85 megabyte (5.850 kilobyte). Een uur stereogeluid van MP3-kwaliteit neemt 45 megabyte in beslag en van CD-kwaliteit zelfs 540 megabite. Een uur video plus geluid van lage kwaliteit (MPEG1) beslaat 540 megabyte en van hoge kwaliteit (MPEG2) 3.240 megabyte.

'Wij vakmensen zijn al blij met een winst van een procent of minder bij de opslag van digitale informatie', zegt de Geldroppenaar, die sinds zijn vertrek bij Philips parttime hoogleraar is in Essen. 'Een factor 2 zou nog geloofwaardig zijn, maar een factor 2 miljoen is onmogelijk.'

'Dit is een serieus vak', voegt Immink er nog aan toe. Twee octrooien, die op naam staan van Sloot en eigendom zijn van dienst vroegere zakenpartner Jos van Rossem, heeft hij bekeken en zijn oordeel is vernietigend. De octrooien - verleend in 1997 en 1998 - zijn 'het papier niet waard waarop ze beschreven zijn'.

Factor 8
Immink wijst erop dat Sloot zelf in de octrooi-omschrijving een winst van 'slechts' een factor 8 claimt. Hij geeft een voorbeeld van hoe de uitvinder aan dat voordeel dacht te kunnen komen. 'Een televisiebeeld is opgebouwd uit lijnen. Als twee lijnen hetzelfde zijn, volstaat Sloot met één omschrijving daarvan. Maar dat principe wordt al jaren toegepast. Voor een octrooi moet aan drie belangrijke voorwaarden worden voldaan: nieuwheid, uitvindersgehalte en industriële toepasbaarheid. Deze octrooien bewijzen dat in Nederland nauwelijks nog een toetsing plaatsvindt en dat octrooi-aanvragen veel te gemakkelijk worden gehonoreerd.'

Immink zegt helemaal achter zijn oud-collega's van het Natlab te staan, die niets zagen in de vondst van Sloot. Hij acht het uiterst onwaarschijnlijk dat Sloot, die angstvallig - bijna paranoïde - over zijn uitvinding zou hebben gewaakt, meer in handen heeft gehad dan in de octrooien staat.
Als dat wel zo is, heeft Pieper volgens Immink gezondigd tegen een 'gouden regel' van Philips. 'Bij Philips is het absoluut verboden om met 'buiten-uitvinders' te praten. Uitvinders die zich bij Philips melden - doorgaans bij de hoogste baas - krijgen een standaardbriefje waarin staat dat zij eerst een octrooi-aanvraag moeten indienen. Dat is ook goed, want zo voorkom je dat achteraf vervelende discussies ontstaan over eigendomsrechten.'

Een zéér uitgebreid verslag over een aantal gebeurtenissen is hier te vinden.
De 54-jarige elektrocechnicus Jan Sloot sluit met bevende handen een 24 inch-monitor aan op een zwart kastje dat niet groter is dan vijf pakjes sigaretten. Sloot buigt zich zwijgzaam over zijn apparatuur, die hij over enkele minuten zal demonstreren- De dag ervoor heeft hij tot laat in de nacht doorgewerkt om nog enkele films op zijn bijzondere videorecorder te zetten.
...
De elektrocechnicus zet de monitor aan en steekt een witte smartcard met een 64 kilobyte chip in het daarop aangesloten apparaatje. Op de 64 kB chip van de smartcard staat een code die zestien volledige speelfilms op het scherm van de monitor kan laten verschijnen. Alle ogen zijn gericht op Pieper en Van Driel. Leo Mierop kan zich de situatie nog helder voor de geest halen. 'Pieper keek naar hef-kastje en de monitor. Zijn mond viel letterlijk open. Hij vroeg zich hardop af of dat werkelijk zestien volledige films waren die hij daar afgespeeld zag worden. Sloot drukte op stop en zei: "Zeg maar wat je wilt zien." Jan spoelde vervolgens een voor een de films vooruit en achteruit. Pieper was helemaal van slag. Je zag het aan zijn hoofd. "That's it", kon hij nog net uitbrengen.' Marcel Boekhoorn: 'Ze hebben met hun oren op het apparaatje gezeten om te controleren of er geen harddisk in zat. Pieper en Van Driel vielen om van verbazing. Ga maar na. Jan Sloot liet zien dat hij zestien films op een alledaagse chip kon zetten.

De link naar de Netwerk special over Jan Sloot's code.
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Re: Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » wo 03 nov 2010, 10:55

From: Yosh

Het prototype is volgens Roel Pieper (in een van zijn interviews) gewoon in handen van het bedrijf "The Fifth Force". Het is volgens Roel gewoon door de familie aan het bedrijf gegeven. Het zou echter maar de helft van de oplossing zijn en dus niet echt bruikbaar. Dit is wel een raar verhaal want velen anderen beweren dat ook het prototype verdwenen is, en de familie zegt het nooit afgegeven te hebben.
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Re: Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » do 04 nov 2010, 15:13

From: Nova

Raar verhaal, raar einde, zal nog wel een 'raarder' vervolg krijgen (als er al een vervolg komt :))
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Re: Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » do 04 nov 2010, 15:13

From: Yosh

Er zijn heel veel mensen die niet geloven in de code, maar dat zou betekenen dat de demonstraties nep zijn geweest en dat alle betrokkenen (inclusief grote technische bedrijven als Computer Associantes) erin zijn getrapt. Dan moet er toch iets van een harde schijf of disk in de demo-unit hebben gezeten. Ik kan me niet voorstellen dat iedereen zich zo heeft laten beetnemen. Dat vind ik nog ongeloofwaardiger dan het bestaan van de code... M.a.w. ik geloof er wel in.
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Re: Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » do 04 nov 2010, 15:14

From: MarcelG

Zoals Fox Mulder zei: 'I want to believe':)
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Re: Jan Sloot code

Berichtdoor Matrixcode » za 06 nov 2010, 15:13

From: E-life

Tering, als die code ooit nog uitkomt ga ik meer films downloaden dan eelco :P. Stel je voor, films van 10k. de sites op i-net met films erop zullen massaal worden, dat kan wel eens de dood voor de filmindustrie zijn. elke 56k gebruiker zal kunnen downloaden.
Avatar gebruiker
Matrixcode
 
Berichten: 89
Geregistreerd: za 02 okt 2010, 07:49

Volgende

Keer terug naar Oxle.com (1204)

cron