Samengeperst muziekbestand duizendmaal
kleiner dan mp3
 

Facebook Twitter LinkedIn Translate Favorites More Services
 
Computermodel kiest imiteren boven opnemen
04 april 2008 | Rowald Pruyn

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om een muziekbestand duizendmaal kleiner te maken dan een mp3, zonder in te leveren op geluidskwaliteit. Daarvoor moesten ze wel hun computer klarinet leren spelen.

Onderzoekers van de University of Rochester persten een klarinetsolo van twintig seconden samen in een bestand van nog geen kilobyte groot. “Mensen kunnen hun tong, adem en vingers tot op zekere hoogte manipuleren, dus in theorie hoeven we muziek geen duizenden keren per seconde te meten zoals bij een cd het geval is”, beweert professor Mark Bocko. “Ik denk dat we  daardoor wellicht de absoluut minste hoeveelheid data hebben gevonden die nodig is om muziek te reproduceren.”

Bocko en zijn team moesten hun computer wel alles over het klarinetspel leren voor de machine in staat was om de solo na te spelen. Twee doctoraalstudenten bouwden een computermodel van het muziekinstrument en voegden daar de dimensies van een echte klarinet aan toe. Daarna gingen de wetenschappers aan de slag met de imitatie van een klarinetspeler. Ze maten zaken als blaaskracht om een echte klarinetmuzikant zo goed mogelijk na te bootsen. Daarna lieten ze de computer ‘luisteren’ naar de solo, waardoor hij het geheel zelf kon naspelen. Het resultaat is nog niet perfect, maar komt dichtbij, zo meldt Science Daily. Op de International Conference on Acoustics Speech and Signal Processing in Las Vegas presenteerde de universiteit het minuscule muziekbestand en legde zij uit wat de vondst  kan betekenen voor de muziekwereld. Volgens Bocko kunnen computemukanten virtuele bandleden inzetten bij hun compositie. Collega’s van de universiteit van Rochester zijn er al in geslaagd om instrumenten in een muziekmix te scheiden. De twee onderzoeken kunnen leiden tot ultracompacte muziekopnames. “Misschien ligt de toekomst van muziek wel in reproductie van artiesten en niet in opname”, zegt Bocko.

bron: ZDNet