Roel Pieper kon technologie van Jan Sloot wél kraken

 
Facebook Twitter LinkedIn Translate Favorites More Services

9 april 2008 -  Roel Pieper, die onlangs Nederland verliet, heeft mogelijk toch de technologie gekraakt waarmee een film van 2 uur op een chipcard van 128 kilobyte kan worden samengeperst. Daar was de broncode niet voor nodig. Dat stelt technologieanalist Henny van der Pluijm in een artikel in het voorjaarsnummer van business magazine High Tech Analysis. Bij een doorbraak van deze technologie zouden de standaarden Blu-Ray en HD DVD direct verouderd zijn en miljarden investeringen van concerns zoals Toshiba en Philips afgeschreven moeten worden.

Pieper droomde van een bedrijf van het formaat van Cisco, te bouwen op coderingstechniek van uitvinder Jan Sloot. Sloot overleed plotseling tijdens de door Pieper geïnitieerde zoektocht naar investeringskapitaal voor diens vinding. Nog steeds houdt de vinding de gemoederen bezig. Onderzoeksjournalist Eric Smit schreef er zelfs een boek over: “De Broncode”. Deze broncode raakte zoek en daarom zou de onderliggende technologie niet meer te achterhalen zijn.

Embedded chips

Van der Pluijm stelt dat ook zonder broncode het uitvoerbare programma van het kastje van Jan Sloot uit de embedded chips kan worden ingelezen. Zij die een exemplaar van het werkende kastje hebben, kunnen de broncode afleiden uit de chips. Daarvoor is geen cardreader nodig. Ook is onduidelijk wat met de cardwriter is gebeurd waarmee een film op een chipcard wordt gezet, betoogt Van der Pluijm. Hij heropent daarmee de discussie over het nooit opgehelderde grote geheim van Pieper waarom de technologische vinding van Sloot met de uitvinder in het graf verdwenen lijkt.
 
High Tech Analysis is een businessmagazine gericht op het openbreken van de informatie-economie. Losse nummers kunnen besteld worden via "www.arme.nl"