Forum: De Broncode (104 topics)  
Topic: Er moet toch wat gebeurd zijn met het kastje in de U.S...  
marceld
25-9-2004 23:22:00
Heb net in een ruk dit zeer intrigerende boek uitgelezen. Nog spannender dan een goeie thriller...

Heb nog een opmerking:
Het kastje is in de U.S. geweest, en er is aan gekloot. Het is dan wel niet opengemaakt, alhoewel er volgens het verhaal iemand aan 1 schroefje heeft gezeten, de code die erop stond kan uitgelezen zijn. Men kan heel goed een dump hebben gemaakt van alles wat erop stond. En dat is alles wat iemand nodig heeft om de hele rataplan te re-engineren. Door het kastje te scannen kan men gekeken hebben wat voor IC's erin zaten, Jan was panisch om z'n kastje door de luchthaven scanner te laten gaan, zie het boek. En die info over de hardware moet bekend zijn. Iemand anders dan Jan moest zich gaan bezig houden met de processoren uit Taiwan, zie het boek. Dus die moet informatie hebben gehad over de gebruikte hardware.

Ik ben al jaren game-emulatie fan, en daar is men op dezelfde manier begonnen. Iemand heeft een dump gemaakt van een ROM van een arcade kast, en is begonnen met het uitrafelen van die code, om de game werkende te krijgen door middel van een emulator op een PC (Mame is de meest bekende game emulator). In de beginjaren was er weinig bekend van de hardware waarop die Arcades draaiden, maar jaren later hebben ze die spullen toch aan de praat gekregen. Zelfs met beperkte info over de gebruikte hardware.

Niets is onmogelijk, alles is te hacken (ik werk in IT security), zolang iemand er maar lang genoeg achter zit. Ik zie nog mogelijkheden dat we een werkend kastje te zien krijgen in de toekomst. Als het bestaan heeft.. En dat heeft er alle schijn van.

De andere mogelijkheid is dat dit toch niks anders was dan een mooie hoax van Jan om geld los te krijgen, om zijn schulden af te betalen. Het laatste kastje, daar zat toch een hard-drive in. Als dat het geval was, dan was dit het mooiste verhaal wat ik gelezen heb in mijn hele leven. Maar eigenlijk geloof ik in Jan Sloot en zijn kastje 8-)

Marcel
 
z
26-9-2004 13:27:00
he marcel,
als je die documenten hier goed naspeurt, zie je op gegeven moment
een verwijzing naar "diskonchip". Dat is een product van http://www.m-sys.com/
en die chips gebruikte Sloot.

Er was al die tijd dus gewoon sprake van een harddisk, welliswaar een
"ge-emuleerde" met sram als eind-opslag medium, maar toch.

groet,

z
 
Novityn
27-9-2004 16:24:00
Ik het boek ook gelezen en het is idd een interessant verhaal. Alleen twijfel ik een beetje over de geloofwaardigheid van dit verhaal. Aan de ene kant denk ik van: "Het is waar, want Pieper en andere "Captains of Industry" waren niet zomaar bereid om er in te investeren". Maar aan de andere kant denk ik: " Sloot kan de boel ook gefaked hebben, want het is wel een beetje vreemd dattie op de dag voordat ie de broncode bekend zou maken dood neervalt...vele denken aan moord...maar what about....zelfmoord? Als Sloot al die tijd geweten heeft dat hij iedereen in de maling nam kan ie best hebben gedacht: "Hee..morgen moet ik bekend maken hoe het werkt en dan zal duidelijk worden dat ik iedereen in de zeik heb genomen....Dan vindt iedereen mij zeker een loser...dat wil ik niet...weet je wat?...ik maak er een eind aan"

Wat ik ook vreemd vind is dat in het interview van radio 747 (of zoiets) wordt gezegd (door L. Mierop) dat het kastje momenteel (2003) bij Pieper thuis staat en niet werkt. Maar hoe kan dat dan? Toch iedere debiel kan een kastje aansluiten en een chipkaart erin stoppen...of kon alleen Sloot dat?

Vreend 2: de uitvinding van Sloot schijnt spoorloos verdwenen te zijn na zijn dood, maar volgens Mierop staat het gewoon bij Pieper thuis.

Vreemd 3: waarom is Pieper er zelf niet mee doorgegaan na de dood van Sloot. Hij wist de broncode dan wel niet, maar had wel de middelen en mensen om die te achterhalen. Hij is uiteindelijk in het bezit van de uitvinding. Open schroeven en er een paar deskundigen opzetten lijkt mij.

Conclusie: het is een ongelooflijk boeiend verhaal, maar we moeten ons afvragen wat waar is en wat niet.

 
 
maxwell
27-9-2004 20:02:00
Ik heb het boek gelezen en moet zeggen dat het me bezig houdt. Natuurlijk ken ik het bemonsteringstheorema van Shannon, maar om daat alles aan op te hangen dat het een Hoax zou zijn gaat mij te ver. Een paar opmerkingen

1 Jan Sloot was electronicus en televisie reparateur. Hij was dus een video expert en had voor zijn reparatie werkzaamheden een systeem bedacht om reparatie werkzaamheden op te slaan en te hergebruiken. Ik denk dat je dit systeem als een kennismanagement systeem kunt zien, waarbij hij Case Base Reasoning functionaliteiten had ingebouwd. Dit systeem werd door hem als basis gebruikt voor zijn latere video coderings oplossing.

2. De vinding is door Pieper gezien. Pieper was al langer op zoek naar zo iets dergelijks, dus had daar wel degelijk kennis van. Bovendien is Pieper Cum Laude afgestudeerd aan de TUD en is daar ongetwijfeld in aanraking gekomen met vakken zoals Informatietheorie, Signaaltransformaties etc etc. Abel zijn techie zou ook zeker niet zo maar zo iets aannemen. De Natlab ingenieurs waren terecht erg kritisch. Volgens Pieper kwam dit met name, doordat Sloot zijn vinding te veel toegespitst was op de ene demo en te weinig generiek. Sloot was nog niet in staat om zijn informatie via bekende media te versturen zo het schijnt. Maar dit weerhield Pieper niet door te gaan. Pieper gaf ook op vragen van die strekking altijd antwoord van: Ja je begint met stap1, je vraagt: Kan dit? JA? dan stap2. Dit alles laat zien dat men niet zo maar over 1 nacht ijs is gegaan.

3. Ogen zijn beperkt. Zij kunnen niet zo veel opnemen als wij denken. De hersens maken het beeld compleet. Sloot had iets waarbij hij op simpele wijze het principe van neurale netwerken toepaste. De ogen worden dan de chipcard en zijn kastje zijn onze hersens bestaande uit de neurale netwerken en het geheugen wat overeenkonmt met onze herinneringen.

4. Het eerste deel van zijn oplossing wordt in het boek beschreven en is niet revolutionair te noemen. De wijze waarop hij video informatie codeert en redundantie minimaliseert is bekend. Maar hij heeft meer gedaan. Misschien toch endless compression?




 
 
nico
27-9-2004 23:41:00
Heb met veel verwondering gekeken naar deel 2 van de Broncode op netwerk en ben nu het boek aan het lezen.

Jan sloot was een briljante technicus die werkelijk iets speciaals had ontwikkeld dat zeker in de toekomst de wereld zal veranderen.

Ik denk dat het kastje wel degelijk werkt, en uit de aantekeningen in het boek en het octrooi is na te gaan hoe het ongeveer in elkaar stak.
Een groot geheugen waar basisinformatie in staat, dit wordt gevuld met informatie die nodig is om een film weer te reproduceren.
De film wordt gecodeerd en niet gecomprimeerd door 5 algoritmen. Coderen houdt de bewerking tot een minimum waardoor het veel sneller terug te halen is. De algoritmen waren solid state op een chip gebrand. Jan spreekt nergens over deze Broncode en hield deze geheim.
Het geheugen met basisinformatie moet ROM of Flash geweest zijn maar ik vermoed dat het statische RAM was voor de snelheid.
Voor die tijd was het nog al wat hardware in een klein kastje, en er waren frequent storingen. Het terughalen van het gedachtegoed van Jan uit zo'n kastje is onbegonnen werk, en was het wel zo'n goeie zet in die tijd.

Pieper is een winner lees ik, maar had hij met het kastje gewonnen? Miljardenbedrijf of kat in de zak. Ui t het boek lees ik dat Jan films met het kastje codeerde en decodeerde, maar er was geen tweede kastje als bewijs. Als je de technologie wilt verkopen kom je nogal wat problemen tegen. Het kastje staat bij de gebruiker die stuur je een sleutel en hij kan een film bekijken, maar er zijn duizenden films. Jan had er 16 gecodeerd en kon er 16 afspelen met hetzelfde kastje, maar als je 1000 films van hoge kwaliteit, moet het basisgeheugen waarschijnlijk toch een paar gigabyte groot zijn, dat was duur in 2000. Bovendien moet dit gevuld worden met de basisinformatie zonder dat je er films in stopt.
En als dat allemaal achter de rug is zit je met het probleem dat de sleutels van alle geproduceerde films op een CD passen, heb jij the Matrix al gezien ? Dan mail ik de key wel even en die van de rest van m'n bibliotheek. En als je eenmaal zo'n kastje hebt hoef je nooit meer wat anders.
Allemaal problemen die je moet oplossen, met de huidige technologie is dat makkelijker als destijds.

Er blijven veel vragen open, helemaal de laatste pagina waarbij Pieper, Boekhoorn, Perkins en Wang een belang in BTC hebben. De broncode is n.l. perfect voor datatransmissie.

Nico
 
 
NastyNate
28-9-2004 11:18:00
[quote]1 Jan Sloot was electronicus en televisie reparateur. Hij was dus een video expert en had voor zijn reparatie werkzaamheden een systeem bedacht om reparatie werkzaamheden op te slaan en te hergebruiken. Ik denk dat je dit systeem als een kennismanagement systeem kunt zien, waarbij hij Case Base Reasoning functionaliteiten had ingebouwd. Dit systeem werd door hem als basis gebruikt voor zijn latere video coderings oplossing.
[/quote]

Nou dat 'revolutionaire' systeem van Sloot was eigenlijk helemaal niét revolutionair.
Weet iemand trouwens een mail adres van Eric Smit te vinden ergens?

Ik wil hem gaarne iets vertellen over bovenstaand 'systeem' van Sloot, iets dat in het boek niet geheel juist vermeld staat.
Kan alleen op deze site en op de quote site geen mail adres vinden.
 
risc
28-9-2004 12:11:00
als de techniek werkelijk potentieel had (als was het maar een deel van het gesuggereerde) waarom is vanuit Twinning/Weijers nimmer aktie ondernomen?

Overigens, kunnen keys 'realtime' worden gedecodeerd? Eerst zou toch de hele key doorrekend moeten worden, voordat het (eind)resultaat bekend is? Of denk ik inmiddels weer te veel in eentjes en nulletjes?
 
frison
28-9-2004 14:00:00
[quote][quote]1 Jan Sloot was electronicus en televisie reparateur. Hij was dus een video expert en had voor zijn reparatie werkzaamheden een systeem bedacht om reparatie werkzaamheden op te slaan en te hergebruiken. Ik denk dat je dit systeem als een kennismanagement systeem kunt zien, waarbij hij Case Base Reasoning functionaliteiten had ingebouwd. Dit systeem werd door hem als basis gebruikt voor zijn latere video coderings oplossing.
[/quote]

Nou dat 'revolutionaire' systeem van Sloot was eigenlijk helemaal niét revolutionair.
Weet iemand trouwens een mail adres van Eric Smit te vinden ergens?

Ik wil hem gaarne iets vertellen over bovenstaand 'systeem' van Sloot, iets dat in het boek niet geheel juist vermeld staat.
Kan alleen op deze site en op de quote site geen mail adres vinden.[/quote]

Probeer het eens via de redactie van het blad Quote:

Redactie Quote

De redactie van Quote is verantwoordelijk voor de content in het blad Quote. Het bijtertje onder de zakenbladen weet als geen ander business met lifestyle te combineren. Voor vragen, reacties en suggesties kunt u ons bereiken op quote@quotemedia.nl



of vul hier een boodschap in, misschien reageerd hij daar op

http://www.quotenet.nl/2004/09/10/085447.html
 
 
siroen
3-10-2004 14:51:00
Zelf ben ik ook reparateur van consumenten elektronica, ik denk dat de uitvindig van Jan Sloot waar is. Dit baseer ik op het volgende:
In een TV (en meerdere apparaten) zit een chip de EE-Prom in waar de synchronisatie en afbuiging en etc. elektrisch worden geregeld dit gebeurd niet binair maar hexadecimaal. De computer berekent elementair in eentjes en nulletjes wat wij digitaal noemen. Als Jan Sloot nu eens het elementair binair rekenen vereenvoudigd heeft waardoor je bijvoorbeeld het getal waar een waarde voor staat kunt comprimeren in een ander getal wat Dhr Sloot heeft bedacht dan kun je veel ruimte besparen. Je moet niet vergeten dat George Boole (1815-1864), bedenker van de wat later Booleaanse algebra, mede daardoor onze computer is van nu. Moet je eens kijken hoe lang onze digitale techniek al niet bestaat en eigenlijk nog niet zolang op de markt is! Een klein voorbeeld een getal 11 decimaal is in hexadecimaal B en in het binair is dit 1011 waar de waarde 0 wordt erkent als niet waar en de waarde 1 als waar wordt beschouwd je ziet dat dit getal al vrij lang wordt kun je nagaan wat het binair getal is van een miljoen. Daarnaast zie je bij digtaal techniek dat je schakelingen kunt vereenvoudigen door booleaanse algebra los te laten. Als nu Jan Sloot dit ook een kon bij audio en video en data communicatie/opslag zou dit betekenen dat de hele infrastructuur veranderd zou gaan worden en bedrijven weer van voor af aan alles kunnen gaan opbouwen zoals ICT en Microsoft.
Ik hoop voor Dhr Sloot als de uitvinding ooit naar boven komt hij wordt beloond voor wat hij heeft betekent voor de wereld, en zijn lang verwachte erkennig krijgt van deze harde wereld. Zeg niet dat de uitvinding niks waard is want dat was het voor hem niet het geval en het is in ieder geval voor mij duidelijk dat het wel degelijk iets was want anders zou de Kroonprins van Philips Dhr Roel Pieper er niet mee bemoeid hebben! Deze man is door zijn eigen uitvinding slachtoffer geworden had hij maar de kans gehad om de wereld te laten zien wat hij in petto had. Jammer vind ik ook dat zijn repabase nog niet op de markt is gekomen het had de Technicus nog sneller kunnen helpen met fouten op te lossen en nieuwe reparateurs kunnen helpen met de complexe wereld van elektronica.

Pieter
 
NastyNate
4-10-2004 11:09:00
[quote] Jammer vind ik ook dat zijn repabase nog niet op de markt is gekomen het had de Technicus nog sneller kunnen helpen met fouten op te lossen en nieuwe reparateurs kunnen helpen met de complexe wereld van elektronica.
[/quote]


Dat reparatiesysteem bestaat al sinds midden jaren tachtig en bestaat nu nog steeds.

www.euras.com voor meer info.
 
restudent
4-10-2004 12:25:00
Hoi Marcel,

Jij Schreef:

"als je die documenten hier goed naspeurt, zie je op gegeven moment
een verwijzing naar "diskonchip". Dat is een product van http://www.m-sys.com/
en die chips gebruikte Sloot. "

In welk document of waar in het boek (De broncode) ben jij dit tegengekomen?


Mvg, Robert.

 
 
siroen
5-10-2004 19:26:00
Dat klopt, dat er zo'n systeem bestaat maar hier moet je wel dik voor betalen!

Groeten,
Pieter
 
danny
6-10-2004 13:45:00
[quote]Zelf ben ik ook reparateur van consumenten elektronica, ik denk dat de uitvindig van Jan Sloot waar is. Dit baseer ik op het volgende:
In een TV (en meerdere apparaten) zit een chip de EE-Prom in waar de synchronisatie en afbuiging en etc. elektrisch worden geregeld dit gebeurd niet binair maar hexadecimaal.
Pieter[/quote]

Van de onzin die pieter uitkraamt is dit wel een hoogstandje.....Wat het grondgetal van een talstelsel hiermee te maken heeft mag ie eens uitleggen.....
 
Teknik
21-10-2004 21:27:00
[quote][quote]Zelf ben ik ook reparateur van consumenten elektronica, ik denk dat de uitvindig van Jan Sloot waar is. Dit baseer ik op het volgende:
In een TV (en meerdere apparaten) zit een chip de EE-Prom in waar de synchronisatie en afbuiging en etc. elektrisch worden geregeld dit gebeurd niet binair maar hexadecimaal.
Pieter[/quote]

Van de onzin die pieter uitkraamt is dit wel een hoogstandje.....Wat het grondgetal van een talstelsel hiermee te maken heeft mag ie eens uitleggen.....[/quote]

Precies, niet binair maar hexadecimaal. ??? Hexadecimaal is er alleen maar voor om het voor de mens beter leesbaar te maken van een binair getal

Voorbeeld:
11111111.11111111.11111111.00000000 (Binair)
FF.FF.FF.00 (Hexadecimaal)
255.255.255.000 (decimaal)

3 keer de zelfde code dus


 
 
konotto
22-10-2004 10:28:00
het klopt wel als je het grafisch bekijkt. Als je een A4 vel neemt en je schrijft daar onderstaande getallen zo groot op dat het binaire getal net op de (horizontale) pagina past (Arial 48 pt), en je telt dan de gebruikte zwarte pixels en deelt dat door het aantal pixels van het vel, dan krijg je het percentage hoeveel plek elk getal op je pagina gebruikt.

11111111.11111111.11111111.00000000 (Binair) 1,19 %

FF.FF.FF.00 (Hexadecimaal) 0,42 %

255.255.255.000 (decimaal) 0,63 %

Heximal is dus duidelijk 3x kleiner dan binair. Met decimal scheelt het ook nog 1,5 keer....

;-)
 
 
pch
29-1-2005 14:12:00
[quote]Er blijven veel vragen open, helemaal de laatste pagina waarbij Pieper, Boekhoorn, Perkins en Wang een belang in BTC hebben. De broncode is n.l. perfect voor datatransmissie.
Nico
[/quote]

Toen ik die laatste bladzijde las dacht ik ook: BTC? en die namen erbij? het tot nu toe werkende deel van de uitvinding hebben ze reeds gebruikt....

Gr. Pch